Museu de la Mineria

10. LES MINES DE SÚRIA I DEL BAGES AVUI

Les mines subterrànies, com les mines de potassa de Súria, disposen d’un sistema de pous i galeries que foraden el subsol i permeten arribar fins a les vetes de mineral.

El primer que es construeix en una mina subterrània és el pou d’accés, una perforació en vertical que permetrà arribar fins a la profunditat desitjada. A partir d’aquest pou d’accés, es podran obrir diverses galeries horitzontals que permetran arribar als dipòsits del producte mineral.

EL CABLE AERI

El cable aeri és un sistema de transport de mercaderies format per un cable elevat que se sosté en unes torres metàl·liques i que permet la circulació de vagonetes. És especialment útil en llocs amb forts desnivells.

El 1926 l’empresa Unión Española de Explosivos SA, que explotava la mina de potassa de Cardona, va iniciar la construcció d’una línia de cable aeri per transportar la potassa que extreia fins a l’estació de Súria. La línia va entrar en funcionament el 1930 i va estar operativa fins al 1969. Tenia una longitud d’11,78 km, la més llarga de Catalunya, i salvava un desnivell de 180 m entre les dues poblacions.

Als anys cinquanta es va construir una segona línia de cable quan es va posar en funcionament la mina de Cabanasses. Aquesta línia permetia dur la potassa fins al peu de la fàbrica i era propietat de Minas de Potasa de Suria SA.

L’EXPLOTACIÓ ACTUAL

Actualment, la mina de Cabanasses de Súria és l’única mina de potassa del Bages que queda en funcionament. Té una profunditat de 900 m, i de l’interior se m’extreu principalment carnalita, que posteriorment és depurada a la planta de tractament de l’antiga mina per destriar-ne la potassa i la sal. Els darrers anys, de la carnalita també se n’extreu sal sòdica, element essencial per a la indústria química.

Iberpotash o ICL Iberia (del grup israelià Chemical Ltd.) és el nom actual de l’empresa que explota les mines de Súria, S’encarrega de l’extracció, el tractament i la posterior comercialització d’aquests productes. Avui en dia hi treballen més de 1.000 persones i la seu central és a Súria. Un 80% de la seva producció s’exporta arreu del món a través d’una terminal que l’empresa té al port de Barcelona.

MINES DE POTASSA AL BAGES

Entre els anys 1918 i 1934 van entrar en funcionament quatre mines de potassa a la comarca del Bages: a Súria, de l’empresa Solvay; a Cardona, de la Unión Española de Explosivos SA; a Sallent, de Potasas Ibéricas S.A. i a Balsareny, d’Explotaciones Potásicas S.A. A Balsareny, una segona mina propietat de La Fodina no va arribar mia a entrar en funcionament. Als anys cinquanta del segle passat es va iniciar l’explotació d’una segona mina de potassa a Súria, la mina de les Cabanasses, també propietat de Solvay.

Els més de 100 anys d’història de l’explotació de la potassa al Bages han deixat un fort impacte en aquestes quatre poblacions. Totes disposen d’un abundant patrimoni cultural relacionat amb aquesta indústria i, en el cas de Súria, encara avui s’hi continuen generant nous elements patrimonials per al futur.

 

→ PÒSTER SEGÜENT

→ PÒSTER ANTERIOR

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 08-04-2024 11:35