L’antiga sirena de les mines de Súria ha tornat a sonar aquest dimecres 4 de desembre per marcar l’inici de la Festa de Santa Bàrbara, patrona del sector. La jornada ha començat amb les ofrenes florals al monument a la Mineria, amb la presència de membres de la plantilla d’ICL-Súria, representants del comitè d’empresa, de la direcció minera i de l’Ajuntament.
Després de les ofrenes florals del comitè d’empresa i de la direcció d’ICL, el conseller delegat, Patricio Chacana, i el president del comitè, David Sibila, han fet els parlaments sobre el simbolisme de la festivitat, «l’orgull» de sentir-se part del col·lectiu miner i el record a totes les persones que han treballat a la mineria.
L’acte ha acabat amb l’himne de Santa Bàrbara i una galejada dels Trabucaires del Tro Gros. Entre les persones assistents es trobava l’alcalde Albert Coberó i altres membres de la Corporació Municipal.
La recuperació de l’antiga sirena, coneguda popularment com el pito de la mina, ha estat una proposta del Museu de la Mineria al comitè d’empresa d’ICL-Súria en motiu de la celebració de la Festa de Santa Bàrbara.
Aquesta emblemàtica peça forma part del fons del Museu, i durant vàries generacions va assenyalar l’hora d’inici dels torns laborals miners, convertint-se en un element característic de la vida surienca. La seva recuperació per a la festivitat minera d’enguany ha comptat amb la col·laboració de la Brigada Municipal d’Obres i Serveis, i de diferents persones de la vila.
La Festa de Santa Bàrbara continua durant tota la jornada amb actes lúdics, esportius i de retrobament de la plantilla minera i del personal jubilat, organitzats pel comitè d’empresa d’ICL-Súria.
El programa d’activitats es va iniciar el passat 22 de novembre al saló de sessions de la Casa de la Vila, amb una ponència sobre el centenari de la línia ferroviària del transport de potassa, a càrrec de l’historiador Joan Carles Salmeron. L’endemà va tenir lloc una festa infantil a la plaça de Sant Joan, amb la col·laboració de diferents entitats.