PROGRAMA DE LA FESTA DE SANT SEBASTIA 2024

Última revisió 19-01-2024 13:32
10/01/2024

PÒRTIC

El 20 de setembre de 1885, fa gairebé cent quaranta anys, els nostres avantpassats van fer el vot de poble, prometent que sempre més se celebraria el dia de Sant Sebastià, si aquest els deslliurava del còlera. Però el culte de Sant Sebastià a Súria venia de molt més endarrere. En la consueta de 1697-1710, llibre on consten les cerimònies litúrgiques de l’església de Sant Cristòfol, es diu que «lo dia de Sant Sebastià se acostuma dir missa matinal y fer professó per lo Lloch, y repicar las campanes petitas lo dia antes.» Els cristians de tot el món pregaven a Sant Sebastià per protegir-se i deslliurar-se de les epidèmies. Durant l’edat mitjana i el renaixement el sant s’invocava contra la pesta bubònica. Les fletxes del seu martiri s’associaven simbòlicament amb la mort negra.

En qualsevol cas, a partir de 1885, la festa de Sant Sebastià va adquirir a Súria una rellevància més gran; una festa que arriba fins al dia d’avui, i que des de fa molts anys té un marcat accent cultural. En un cert sentit -passades les èpoques de les plagues- Sant Sebastià s’ha convertit, a Súria, en el patró de la cultura.

Albert Fàbrega i Enfedaque

Regidor de Cultura i Turisme

 

PROGRAMA D’ACTES

Dijous 18 de gener

  • 20.00 h. Pregó de festes. Amb la xerrada ‘Valentí Camps, un alcalde de Súria en temps cabdals’, a càrrec de Marcel Camps Colomés, estudiós, besnet de Camps i autor d’un llibre sobre la trajectòria i vicissituds d’aquest mateix surienc. Clourà l’acte una interpretació musical de la Coral Sòrissons. Valentí Camps Claret (Súria, 1861 – Manresa, 1933) va ser mandatari influent de l’Ajuntament de Súria en el primer terç del segle XX i, entre aquest període, alcalde el 1916 i 1917, uns temps de gran transformació social, econòmica i urbanística de la vila. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Divendres 19 de gener

  • 18.00 h. Inauguració de l’exposició ‘Tot recordant la Mabel Nieto’. A càrrec de familiars de l’artista, de Rosa Barbé Jubert i Gemma Valle Solà, comissàries de la mostra, i de Joan Carrió Grau, president del Cercle Artístic de Manresa. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.

Dissabte 20 de gener. Festa de Sant Sebastià

  • 9.45 h. Galejada a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros.
  • 11.00 h. Missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Presidida pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa. Acabarà amb el cant dels Goigs de Sant Sebastià, d’Anton Malats Gallés. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
  • En acabar la celebració. Cercavila. Amb la participació de grups i elements locals de cultura popular següents: Cobla Súria, Geganters i Grallers del Poble Vell, Geganters del Gorg de l’Olla, Ball de Cascavells amb el Tro Gros, Bastoners de l’Agrupació Sardanista i la Xaranga de l’Escola Municipal de Música. Recorregut: carrers del centre urbà, des de davant l’Església i amb final a la plaça de Sant Joan.
  • A continuació. Ballada de sardanes amb la Cobla Súria i vermut popular. Lloc: plaça de Sant Joan.
  • 18.00 h. Teatre: ‘L’habitació de Verònica’. Obra de suspens de l’escriptor nord-americà Ira Levin, a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural amb la direcció d’Eduard Reguant Gallego. Una proposta escènica amb una història estremidora. El seu autor, gran mestre de les novel·les de misteri, aconsegueix, amb un engranatge de precisió, que l’espectador vagi recorrent i jugant fins a atrapar-lo en la seva teranyina. Altres representacions: dissabte 27 de gener (20.00 h), diumenge 28 de gener (18.00 h) i diumenge 4 de febrer (18.00 h). Lloc: Teatre del Foment Cultural.
  • 21.00 h. Concert amb la Cobla Sant Jordi. Aquesta formació ostenta el títol de ‘Cobla Ciutat de Barcelona’, atorgat per l’Ajuntament de la capital de Catalunya. Conrea tot el ventall de música per a cobla, des de la sardana clàssica fins als reptes més innovadors. Compta amb una selecció dels millors instrumentistes del país -entre els quals el surienc Biel Pelfort Bartuló, trompeta- i és dirigit per Marcel Sabaté Reixach. El concert que oferirà també inclourà alguna composició del corpus musical de la vila. Lloc: Església parroquial de Sant Cristòfol.

Diumenge 21 de gener

  • 8.30 h. Caminada i cursa de muntanya ‘Súria Lastrema’. Tercera edició d’aquesta matinal dissenyada per fer-se caminant o corrent, per la rodalia de Súria. És una activitat organitzada pel Centre Excursionista i tindrà dos itineraris -16 i 9 quilòmetres i 1.150 m i 450 m de desnivell acumulat, respectivament. Lloc de sortida: Pla de la Font.

Dimarts 23 de gener

  • 17.30 h. L’Hora del Conte: ‘Cesc i la bruixa Fil·loxera’. A càrrec de Sandra Rossi. Sessió adreçada a infants a partir de 4 anys, dins del projecte ‘Lletres i vins’ de les Biblioteques amb DO. Lloc: Biblioteca Pública.

Divendres 26 de gener

  • 20.00 h. Presentació de les memòries d’Andrés Laso. En motiu de la seva publicació al web Memoria.cat, sota el títol ‘Memòries d’Andrés Laso Iglesias (1913-1987). La guerra sencera d’un surienc’ a Memoria.cat. Amb la intervenció del periodista i membre de l’esmentada associació, Salvador Redó Martí, i del fill de l’autor de les memòries, Andreu Laso Casahuga; i el reconeixement de l’alcalde Albert Coberó Aymerich. Cloenda amb una interpretació a càrrec del cor de La Llanterna. Memoria.cat és un portal de webs de l’Associació Memòria i Història de Manresa, entitat que contribueix a recuperar la memòria històrica i lluita contra l’oblit. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Diumenge 28 de gener

  • 10.00 h. Visita patrimonial a la Vall Seca. Coneixerem els fets de la Creu del Noi Viudo i les barraques de vinya de la Vall Seca, de la mà de l’estudiós i regidor de Cultura Albert Fàbrega Enfedaque. Activitat dins del projecte ‘Lletres i vins’ de les Biblioteques amb DO. Lloc de trobada: cruïlla del carrer del Roser amb la carretera del Cementiri.

 

ACTES PREVIS

Diumenge 14 de gener

  • De 9.00 a 13.00 h. 28a Tirada Internacional. Lloc: Polígon de Tir de la Vall Seca. Organització: Club de Tir Esportiu.

 

EXPOSICIONS

  • Tot recordant la Mabel Nieto’. Mostra artística de l’obra de la pintora i escultora surienca Mabel Nieto Agüera (1961-2021), que va destacar per la seva experimentació activa i la descoberta de nous àmbits d’art. És una exposició produïda pel Cercle Artístic de Manresa, del qual Nieto formava part. Dates: del 19 de gener al 17 de març. Horari: de divendres a diumenges, d’11.00 a 13.00 h. Dissabtes, també de 17.00 a 19.00 h. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.
  • El vi en el còmic’. Mostra bibliogràfica de còmics que tenen temàtica vinícola o que d’alguna manera hi estan relacionats. Promoguda per Biblioteques amb DO, dins del projecte ‘Lletres i vins’. Dates: del 8 al 31 de gener. Horari: de dilluns a divendres, de 15.30 a 20.00 h. Dijous i dissabtes feiners, també de 10.00 a 13.00 h. Lloc: Biblioteca Pública.

 

NOTES D’INTERÈS

  • Biblioteques amb DO. És un projecte de dinamització cultural a les biblioteques públiques de Catalunya, entre les quals la de Súria, Pren com a punt de partida la cultura del vi amb les DO, Denominacions d’Origen vinícoles catalanes, com a elements de coneixement i paisatge en l’estructura territorial del país.
  • Pregó de Festes. En aquest acte es podrà adquirir el llibre ‘Valentí Camps Claret, pagès, alcalde i forner’ de Marcel Camps Colomés, que s’ha publicat recentment en l’àmbit familiar i que donarà contingut a la xerrada del Pregó de Festes d’enguany. L’Ajuntament de Súria ha coparticipat en una segona edició d’aquesta publicació, amb l’objectiu de posar a l’abast dels surienc aquesta història i trajectòria.
  • Teatre: ‘L’habitació de Verònica’. Les entrades seran numerades i es vendran anticipadament per internet al web entrades.fomentculturalsuria.cat o de forma presencial a l’establiment Milar Reguant Agut i a la taquilla del Teatre del Foment Cultural des d’una hora abans de cada representació. Preu: 12 euros (general) o 10 euros (persones associades al Foment Cultural).
  • Súria Lastrema. L’activitat és prevista amb esmorzar, avituallament, obsequis, samarreta i sortejos per a les persones participants. Les inscripcions es poden fer anticipadament per transferència o presencials (vegeu programes a part). Preu: 16 euros (general) o 15 euros (persones associades al Centre Excursionista de Súria).
  • Banderes als balcons. Es demanat a tot el veïnat que per donar més solemnitat a la festa, el dissabte 20 de gener es posi la bandera catalana a finestres i balcons.
  • Agraïment. L’Ajuntament de Súria agraeix la col·laboració de totes les entitats i persones particulars que han participat en la realització d’aquest programa i de la festa.

 Enllaç per descarregar el programa de la Festa de Sant Sebastià: Enllaç.