La Festa de Sant Sebastià continua amb destacats actes culturals i de descoberta patrimonial

Última revisió 22-01-2023 19:45
22/01/2023

La Festa de Sant Sebastià ha continuat aquest cap de setmana amb destacats actes culturals i de descoberta patrimonial, com la visita al barri de Santa Maria, el concert d’El Messies i la presentació de la novel·la ‘El fabricant de records’ de Martí Gironell, entre d’altres. El programa d’activitats es reprendrà aquest dilluns 23 de gener amb la presentació de la novel·la ‘Un polsim de sal’ de Laura Autonell a la Biblioteca Pública (19.00 h).

La visita al barri de Santa Maria ha tingut lloc aquest diumenge 22 de gener, sota el guiatge de l’estudiós surienc Albert Fàbrega. El recorregut ha servit per destacar la importància patrimonial i l’evolució d’aquest barri des del seu origen històric fins a la seva transformació en les primeres dècades del segle XX com a colònia minera.

Segons Albert Fàbrega, el barri de Santa Maria és “una joia de les colònies industrials a Catalunya i probablement a Espanya”, ja que les transformacions modernes dels immobles no han fet desaparèixer l’essència de la seva fesomia original com a barri obrer d’estil europeu. La seva construcció va ser promoguda pel grup belga Solvay, que va explotar les mines de Súria fins a la dècada de 1980.

Entre les persones participants en la visita es trobava l’alcalde Albert Coberó, la regidora de Cultura, Festes i Ensenyament, Alba Santamaria, i altres membres de la corporació municipal. Com és habitual en les visites patrimonials de la Festa de Sant Sebastià, l’Ajuntament ha editat un opuscle de recerca històrica relacionat amb l’acte, original d’Albert Fàbrega.

Un altre dels actes centrals d’aquesta Festa de Sant Sebastià va ser el concert d’El Messies, que va omplir l’Església Parroquial de Sant Cristòfol la nit del dissabte 21 de gener. La interpretació del conegut oratori de Händel va anar a càrrec de la Polifònica de Puig-reig i de Camerata Bacasis, sota la direcció d’Emmanuel Niubò.

El concert de la Polifònica de Puig-reig i de Camerata Bacasis es va convertir en una de les actuacions musicals més destacades dels darrers anys a Súria. La interpretació va rebre els llargs aplaudiments del públic, posat dempeus, i es va tancar amb el bis de l’‘Hallellujah’, la peça coral més representativa de l’obra i una de les més conegudes de la història de la música.

El programa d’actes del cap de setmana es va obrir amb la presentació de la novel·la ‘El fabricant de records’ de Martí Gironell, a càrrec del mateix autor, al Teatre del Foment Cultural. L’obra, guanyadora del premi Prudenci Bertrana 2022, està inspirada en la vida d’un destacat fotògraf català de les primeres dècades del segle XX, Valentí Fargnoli.

Segons Martí Gironell, la novel·la és “un homenatge als fotògrafs de totes les èpoques”, que a través de les seves imatges ens han deixat testimonis i records imprescindibles de milions de vides individuals i col·lectives. L’autor de la novel·la va fer un esment destacat al fotògraf surienc Josep Juncadella, que es trobava present en l’acte.

La presentació de la novel·la va tenir lloc amb l’acompanyament d’alguns dels característics plafons de Fotografia Juncadella en diferents punts del Teatre. En la seva intervenció, la regidora Alba Santamaria també va reiterar l’agraïment al fotògraf surienc i a la seva família per la preservació i donació del seu patrimoni fotogràfic, convertint l’Arxiu Municipal de Súria en el que té “un volum més alt de documents fotogràfics en custòdia”, per davant de ciutats destacades del país.

Altres actes de la Festa de Sant Sebastià durant el cap de setmana han estat l’espectacle infantil ‘Pell de Gallina’ de SAC Espectacles, les activitats divulgatives de Debats Súria sobre alternatives energètiques i el concurs de pesca de l’Agrupació de Pescadors Esportius. D’altra banda, el Teatre del Foment Cultural ha acollit la segona representació de l’obra ‘El Cafè de la Marina’ de Josep Maria de Segarra, a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural.

L’organització de la Festa de Sant Sebastià és a càrrec de l’Ajuntament de Súria, a través de l’àrea municipal de Festes, i la participació de diferents entitats i persones de la vila.

  • Enllaç al programa complet de la Festa de Sant Sebastià: Enllaç.

Visita patrimonial al barri de Santa Maria, a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega, dins de la Festa de Sant Sebastià.
Visita patrimonial al barri de Santa Maria, a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega, dins de la Festa de Sant Sebastià.
Autor: Servei de comunicació de l'Ajuntament de Súria