El Poble Vell es reivindica com a territori barroc amb un concert i una conferència del 6è Festival Espurnes Barroques sobre el protagonisme de les dones

Última revisió 22-05-2023 18:48
22/05/2023

L’Església del Roser va acollir el passat dissabte 20 de maig un reeixit concert del 6è Festival Espurnes Barroques, a càrrec del prestigiós conjunt de música antiga Èlia Casanova i La Tendresa. Aquesta actuació va tenir com a pròleg la conferència ‘On són les dones a la Catalunya del Barroc?’ de la historiadora Maria Garganté a Cal Balaguer del Porxo.

Èlia Casanova i La Tendresa van oferir l’espectacle ‘Plebeyos bailes’, basat en cançons i balls populars dels segles XVI i XVII, amb una interpretació i una escenografia innovadores que volen reivindicar el paper de les dones en la música d’aquest període i les connexions de la música barroca amb altres gèneres com el flamenc i el jazz. L’actuació va ser molt aplaudida pel públic que omplia l’Església del Roser.

El grup Èlia Casanova i La Tendresa, d’origen valencià, està format per set destacades intèrprets de prestigi nacional i internacional. La presència de ‘Plebeyos bailes’ a Súria ha representat l’estrena d’aquest espectacle a Catalunya.

El director d’Espurnes Barroques, Josep Barcons, va explicar en l’inici del concert que ‘Plebeyos bailes’ és «un espectacle sobre la feminitat». Per la seva banda, la historiadora Maria Garganté va remarcar que el Poble Vell de Súria, tot i el seu origen medieval, és un nucli antic de «paisatge barroc», una característica que es pot aplicar a la pròpia Església del Roser.

Maria Garganté és doctora en Història de l’Art i patrona de la Fundació Espurnes Barroques. En la seva conferència prèvia, que també va omplir Cal Balaguer del Porxo, va parlar sobre l’important paper de les dones durant l’època barroca, tot i els obstacles que van patir en els àmbits socials, cultural i econòmic, i la posterior ocultació de la seva memòria i les seves aportacions. L’acte també va servir de presentació del seu darrer llibre.

Com és habitual en les activitats del Festival Espurnes Barroques, la conferència i el concert van anar acompanyades de degustacions de productes artesanals de proximitat: Mel Meleix, cervesa La Barroka de La Pirata, formatge Muntanyola de Fundació Ampans i flequers de Cardona. La degustació de mel a Cal Balaguer del Porxo va ser conduïda per l’apicultor surienc Aleix Ribera.

La celebració dels actes del 6è Festival Espurnes Barroques al Poble Vell va comptar amb la presència de l’alcalde Albert Coberó, la regidora de Cultura, Festes i Ensenyament, Alba Santamaria, i altres membres de la Corporació Municipal.

El concert i la conferència es van celebrar en els llocs esmentats a causa de la meteorologia, traslladant-se dels indrets previstos inicialment a l’aire lliure.

En els dies previs, Èlia Casanova i La Tendresa van oferir una selecció del concert ‘Plebeyos bailes’ a la Residència Bell Repòs i al Teatre del Foment Cultural, dins de les activitats educatives i socials del Festival. En l’actuació del Teatre del Foment Cultural, adreçada a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO de l’Institut Mig-Món, es va oferir una posada en escena pensada especialment per al públic jove.

L’Ajuntament de Súria, a través de les àrees d’Alcaldia i Cultura, forma part del nucli impulsor del Festival Espurnes Barroques des de la primera edició, juntament amb altres institucions i entitats del Territori Barroc. L’objectiu principal d’aquesta ambiciosa iniciativa cultural és revaloritzar el patrimoni barroc a través de concerts amb intèrprets i grups musicals de prestigi.