LA MINERIA DE SÚRIA
EL RECORD D'UN MAR ANTIC
Súria és un dels indrets del Geoparc en què la relació estreta entre geologia i mineria es mostra d’una manera més evident. El 1912 s’hi va descobrir al subsòl un gran jaciment de sals potàssiques, dels més importants d’Europa, amb minerals com la silvita i la carnal·lita, i també grans quantitats d’halita, la sal comú. Aquest dipòsit és el resultat de l’assecament d’un mar que hi havia, ocorregut fa uns 36 milions d’anys.
UN ANTICLINAL I SAL, LA COMBINACIÓ PERFECTA
L’anticlinal del Migmón, un plec convex identificable en el paisatge i que fa més de 15 km de longitud en direcció nord-est sud-est, mostra com les forces internes de la Terra poden arribar a doblegar les roques, i com això ha propiciat que els recursos minerals siguin més accessibles per ser explotats.
El plegament esdevingut fa milions d’anys fa empènyer les sals i les va concentrar al nucli d’aquesta estructura, de manera que se n’acumularen centenars i centenars de metres de gruix. L’erosió de gran part de les roques dipositades a sobre i la facilitat que tenen les sals per ascendir entre les roques que les envolten ha fet que el lloc idoni per perforar els pous miners fos al capdamunt de l’anticlinal.