Carrers de Joncarets

CAMÍ DE LES GUIXERES

 Nom: Les Guixeres és una àrea de Súria, propera al barri de Joncarets, que històricament havia estat un destacat nucli d’extracció de guix, almenys des de l’edat mitjana i fins a mitjans del segle XX. Les troballes arqueològiques testimonien que va acollir un dels primers nuclis habitats de la vila.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER DE FORTUNY

 Nom: El pintor Marià Fortuny i Marsal (Reus, 1838 – Roma, 1874) va fer un dels artistes catalans més destacats del segle XIX, tot i la seva mort prematura. El seu art englobà pintura, moviment i orientalisme. Una de les seves obres més conegudes és 'La Vicaria'. El seu fill, Marià Fortuny i Madrazo, va ser pintor, escenògraf i dissenyador.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER DE PICASSO

 Nom: Pablo Ruiz Picasso (Málaga, 1881 – Mougins, 1973) és un dels noms més destacats de la història mundial de la pintura. Durant la seva joventut, en una etapa decisiva de la seva formació, va viure a Barcelona i va visitar diferents comarques catalanes. Va conrear nombrosos estils i es va mantenir en plena activitat durant tota la seva llarga vida. Dues de les seves obres més destacades són ‘Les senyoretes d’Avinyó’, obra emblemàtica del cubisme, i ‘Gernika’, un al·legat contra el bombardeig d’aquesta ciutat basca durant la guerra civil.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER DE RIBERA

 Nom: El pintor Josep de Ribera i Cucó (Xàtiva, 1591 – Nàpols, 1652), conegut com Lo Spagnoletto, és un dels artistes plàstics més destacats del barroc.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER DE SOROLLA

 Nom: Joaquim Sorolla i Bastida (València, 1863 – Cercedilla, 1923) va ser un dels pintors més coneguts de les primeres dècades del segle XX. Les seves obres mes característiques mostren escenes i paisatges marítims, amb un tractament molt especial de la llum mediterrània.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER DE VELÁZQUEZ

 Nom: Diego Rodríguez de Silva Velázquez (Sevilla, 1599 – Madrid, 1660) és un dels pintors més influents de la història de l’art. Va excel·lir en retrats de gran realisme i penetració psicològica. Entre les seves nombroses obres mestres, hi destaca ‘Las Meninas’.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER DE VILADOMAT

 Nom: Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona, 1678 – 1755) va ser un destacat pintor barroc. Els intel·lectuals de la Renaixença el van assenyalar com l’artista que va conduir la pintura catalana cap a la modernitat.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER DE ZURBARÁN

 Nom: Francisco de Zurbarán y Márquez (Fuente de Cantos, 1598 – Madrid, 1664) va ser un destacat pintor barroc, especialment conegut per les seves obres de temàtica religiosa.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


CARRER INDUSTRIAL

 Nom: El carrer és ubicat a la zona industrial del barri de Joncarets.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 


PASSEIG DE JONCARETS

 Nom: Eix viari del barri de Joncarets. L’any 1989 s’hi va erigir un monument que recorda el desaparegut transportador aeri de potassa a través de vagonetes, que passava per sobre d’aquesta via urbana.

 Serveis ubicats: desfibril·lador fixe a l'alçada del carrer de Zurbarán.

 Plànol d’ubicació: Enllaç

 

Font: llibre ‘Súria al cor. La vida dels carrers’ de Montserrat Bacardit i Baraldés, publicat l’any 2016.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 12-01-2024 13:35