Les troballes arqueològiques descobertes a començaments del segle XXI demostren que la zona de les Guixeres va acollir un important poblament humà durant l’edat mitjana, estretament vinculat amb l’extracció del guix per a la construcció d’edificis i infraestructures de l’època.
Aquestes restes han sortit a la llum en diferents edicions de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques, una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament que compta amb el suport de la Generalitat, l’institut Mig-Món, la família propietària dels terrenys i nombroses persones voluntàries.
Fins ara, les restes més destacades corresponen a l’església preromànica de Sant Pere del Puig i a una casa senyorial ubicada al Puig de Sant Pere.
A l’Espai Patrimonial de les Guixeres també hi ha interessants restes d’antics forns de guix que, en alguns casos, van funcionar fins a mitjans del segle XX. La recuperació d’aquests edificis és una iniciativa del grup de voluntaris Els Jubilats de les Guixeres, amb el suport de l’Ajuntament.
L’Espai Patrimonial de les Guixeres ha estat objecte de diferents visites de descoberta per tal de donar a conèixer aquestes troballes. També acull recitals de música i poesia, dins de les Jornades Europees del Patrimoni.