L'exposició '1932: Tres dies de revolta a Súria' arriba al Museu Comarcal de Berga

Última revisió 10-05-2022 18:10
10/05/2022

L'exposició ‘1932: Tres dies de revolta a Súria’ es pot visitar fins al dimecres 25 de maig al Museu Comarcal de Berga, en la seva primera estada fora de Súria des de la seva estrena a Cal Balaguer del Porxo. La mostra ha estat impulsada per l’Ajuntament de Súria per commemorar el 90è aniversari de la històrica revolta anarquista de gener de 1932.

L’acte inaugural de la mostra a Berga va tenir lloc divendres 6 de maig amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Ivan Sànchez, la directora del Museu de les Mines de Cercs, Alba Boixader, i els comissaris de l’exposició, els suriencs Jordi Algué i Marc Rubí.

La revolta de 1932 es va iniciar a Fígols i va tenir un fort ressò al Berguedà i al Bages, especialment a les conques mineres. Durant l’acte d’inauguració de la mostra a Berga es va parlar especialment sobre la memòria que la revolta ha deixat al Berguedà.

L’alcalde Ivan Sànchez va explicar que la revolta de 1932 “és segurament un dels fets més extraordinaris que han passat a la comarca del Berguedà”, tot i que encara no sigui prou conegut entre les generacions més joves. Per la seva banda, la directora del Museu de les Mines de Cercs, va agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Súria per fer possible la presència de la mostra al Berguedà.

La inauguració de l’exposició al Museu Comarcal de Berga va acabar amb una visita guiada a càrrec de Jordi Algué i Marc Rubí. Els dos comissaris de la mostra van destacar que la revolta de 1932, a banda de la seva importància social, és “una història comuna” de les comarques del Berguedà i el Bages, però que encara ha de ser divulgada i reivindicada.

Els horaris de visita de l’exposició ‘1932: Tres dies de revolta a Súria’ al Museu Comarcal de Berga (carrer dels Àngels, número 7, Berga) són els següents:

  • De dilluns a dissabtes, de 10.00 a 14.00 h.
  • Diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h.
  • Tardes de divendres, dissabtes i diumenges, de 17.00 a 20.00 h.

En el transcurs de l’acte va ser presentada la Ruta de la Memòria dels Fets de Fígols, un recorregut a peu i en BTT per les diferents poblacions que van afegir-se a la revolta o en les quals va tenir ressò (Cercs, Berga, Sallent, Manresa, Cardona i Súria). La iniciativa d’aquesta nova ruta ha estat del Museu de les Mines de Cercs.

El Museu de les Mines de Cercs ha organitzat altres activitats per commemorar i difondre la revolta de 1932, amb la col·laboració d’altres institucions i entitats de diferents municipis.

L’exposició ‘1932: Tres dies de revolta a Súria’ es va poder veure a Cal Balaguer del Porxo entre els dies 22 de gener i 27 de març, dins dels actes de la Festa de Sant Sebastià. La mostra, organitzada per les àrees municipals d’Alcaldia i Cultura, va comptar amb el suport de la Diputació de Barcelona i Memorial Democràtic.