-a    aA    A+

 • Seu electrònica
 • Recollida porta a porta
 • Geoparc de la Catalunya Central
 • POUM de Súria
 • Ajuts del programa Leader
 • E-fact
 • Compartir cotxe
 • Com obtenir un certificat digital

Ajuntament de Súria
Carrer d'Ernest Solvay, 13
08260 - Súria
T. 93 8682800
F. 93 8682931
E. suria@suria.cat


Amb la col·laboració de: Logo Diputació


Avís legal. Crèdits.
logo rssRSS. Accesibilitat.
Amb estils

Notícies

notícies anteriors

El turó de La Torre acull l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria

11 de Setembre de 2017

El turó de La Torre ha acollit aquest matí l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria, que ha reunit més de dues-centes persones en un ambient marcat per la convocatòria del referèndum del proper 1 d’octubre sobre el futur polític de Catalunya. A primera hora de la tarda, tres autobusos han sortit de la vila amb unes 165 persones per participar a la multitudinària manifestació d’aquesta tarda al centre de Barcelona.

Com en anys anteriors, l’acte de La Torre ha consistit en la hissada de l’estelada, la lectura del manifest, el cant d’Els Segadors i les actuacions de la colla castellera Salats, els Bastoners de l’Agrupació Sardanista i el Tro Gros. L’acte ha acabat amb un esmorzar per a tothom.

 

En el manifest llegit al turó de La Torre es remarca que ’tot i les traves, no renunciarem a poder aconseguir que els ciutadans d’aquest país puguem decidir sobre el futur que volem’. També s’hi afirma que ’Catalunya és i ha de ser un país obert, acollidor on només es demani el respecte pels drets i deures de tothom amb l’organització política que entre tots ens vulguem donar’.

 

Segons el manifest, la commemoració de l’Onze de Setembre d’enguany és especial per la proximitat del referèndum d’autodeterminació, convocat per al proper 1 d’octubre, i pel record dels atacs terroristes del passat 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils. En aquest context, s’hi demana que hi hagi unitat ’en la defensa dels drets i deures de tothom’, sense por per la presència de persones d’altres cultures, i també ’respecte i diàleg sincer i obert, sense línies vermelles’.

 

La lectura del manifest ha anat a càrrec de Miquel Reguant en representació de la revista surienca El Salí, amb motiu de la celebració del 25è aniversari d’aquesta publicació. L’acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria ha començat amb unes paraules de l’alcalde Josep Maria Canudas.

 

L’arribada fins a La Torre s’ha fet a peu o en bicicleta, amb sortida des de la plaça de Sant Joan. Entre les persones assistents a l’acte també es trobaven altres membres de la corporació municipal.

 

Pel que fa al desplaçament en autobús a Barcelona per participar en la manifestació de la Diada, ha estat organitzat per la plataforma Súria per la Independència. A més de les 165 persones que hi han anat en els tres autobusos que han sortit de Súria, cal afegir-hi uns deu participants suriencs a l’autobús de Callús i les persones que han viatjat a Barcelona amb els seus vehicles particulars.

 
Altres actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria
 
Dins dels actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria també ha tingut lloc aquest Onze de Setembre la 18a Trobada de Puntaires, que ha aplegat unes 230 participants de diferents comarques en el primer tram del carrer Ignasi Abadal, a tocar de la plaça de Sant Joan.

 

El programa d’actes de la Diada Nacional a Súria va començar divendres 8 de setembre amb l’espectacle ’Exili’, un homenatge a les persones que han patit i lluitat per les llibertats. L’espectacle va anar a càrrec del cor País Meu, format per cantaires de diferents comarques i dirigit per Ramon Manent. L’acte va tenir lloc al Teatre del Foment Cultural.

 

Una altra de les activitats del programa de la Diada Nacional a Súria va ser la inauguració de l’exposició itinerant ’Quan les pedres ens parlen. Megalitisme a Catalunya’, que va tenir lloc dissabte 9 de setembre. La mostra es pot visitar a la sala Cal Balaguer del Porxo fins al proper 5 de novembre en el següent horari:

 • Divendres, dissabtes i diumenges, d’11.00 a 14.00 h.

 • Dissabtes de setembre i octubre, també de 17.00 a 20.00 h.

 • Primer dissabte de novembre, de 16.00 a 18.00 h.

En el transcurs de l’acte inaugural, va tenir lloc una visita guiada a càrrec de Santi Molera, del Grup de Recerca Didàctica del Patrimoni (Didpatri) de la Universitat de Barcelona, impulsora de la mostra.

 

La inauguració va començar amb unes paraules de benvinguda de la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella. També hi va parlar l’estudiós surienc i col·laborador de l’exposició, Albert Fàbrega, que va parlar del megalitisme com un fenomen característic del continent europeu, especialment de les regions atlàntiques, tot i que a Catalunya també es troba molt present.

 

El programa d’actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria han estat organitzats per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i pel Tro Gros, amb la col·laboració de les següents entitats: Agrupació Sardanista, Casal de la Dona, colla castellera Salats, Foment Cultural i Unió Ciclista Mig-Món.


Imatge parcial de les persones assistents a l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria, escoltant el manifest al turó de La Torre
Imatge parcial de les persones assistents a l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria, escoltant el manifest al turó de La Torre


Lectura del manifest durant l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya al turó de La Torre de Súria, amb diferents membres de la revista El SalíL’estelada de La Torre, abans de ser hissada durant l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya a SúriaPilar de la colla castellera Salats durant l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya al turó de La TorreActuació dels Bastoners de l’Agrupació Sardanista durant l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya al turó de La TorreBall de Cascavells a càrrec del Tro Gros durant l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya al turó de La TorreEsmorzar durant l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya al turó de La TorreImatge parcial de les persones participants en la 18a Trobada de Puntaires, dins del programa d’actes de la Diada Nacional de Catalunya a SúriaImatge de l’espectacle de cançó popular ’Exili’ del Cor País Meu, dins del programa d’actes de la Diada Nacional de Catalunya a SúriaImatge de l’espectacle de cançó popular ’Exili’ del Cor País Meu, dins del programa d’actes de la Diada Nacional de Catalunya a SúriaImatge de l’espectacle de cançó popular ’Exili’ del Cor País Meu, dins del programa d’actes de la Diada Nacional de Catalunya a SúriaVisita guiada a l’exposició ’Quan les pedres ens parlen. Megalitisme a Catalunya’, dins del programa d’actes de la Diada Nacional de Catalunya a SúriaImatge de l’exposició ’Quan les pedres ens parlen. Megalitisme a Catalunya’, inaugurada dins dels actes de la Diada Nacional de Catalunya a SúriaImatge de l’exposició ’Quan les pedres ens parlen. Megalitisme a Catalunya’, inaugurada dins dels actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria

Versió per imprimir Enviar a un amic