-a    aA    A+

  • Seu electrònica
  • Geoparc de la Catalunya Central
  • POUM de Súria
  • Ajuts del programa Leader
  • E-fact
  • Compartir cotxe
  • Com obtenir un certificat digital

Ajuntament de Súria
Carrer d'Ernest Solvay, 13
08260 - Súria
T. 93 8682800
F. 93 8682931
E. suria@suria.cat


Amb la col·laboració de: Logo Diputació


Avís legal. Crèdits.
logo rssRSS. Accesibilitat.
Versió mòbil / Sense estils

Notícies

notícies anteriors

El Departament d’Afers Exteriors de la Generalitat signa un conveni amb els ajuntaments d’El Bruc i Súria per iniciar els treballs a la fossa de Can Maçana

06 de Juliol de 2017El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, i els alcaldes d’El Bruc, Enric Canela, i de Súria, Josep Maria Canudas, han signat un conveni per iniciar els treballs de localització, prospecció i eventual excavació de la fossa de Can Maçana. Aquesta actuació està prevista al Pla de fosses 2017-18, impulsat per l’esmentat departament de la Generalitat.El conveni compromet els municipis d’El Bruc i Súria a realitzar les tasques de prospecció de la fossa que permetrien confirmar la seva existència, així com localitzar els familiars de les persones presumptament inhumades en aquest indret.
 
Per altra banda, el Departament d’Afers Exteriors, en el cas que les tasques de prospecció confirmin la localització de la fossa de Can Maçana, assumirà els treballs d’excavació. A més, el mateix Departament ha de garantir que es portin a terme els treballs d’identificació genètica de les restes òssies localitzades, tal com preveu el Pla de fosses 2017-18, i que aquestes dades s’encreuin amb els perfils genètics del Programa d’Identificació Genètica dels familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
 
A la fossa, que es troba en una cuneta de la carretera de Can Maçana al terme municipal d’El Bruc i que consta com a fossa probable al mapa de fosses de la Generalitat de Catalunya, hi hauria enterrats almenys vuit veïns de Súria i Valls de Torroella (Sant Mateu de Bages), executats per les tropes franquistes el 1939.
 
Pla de fosses 2017-18
 
El Departament d’Afers Exteriors va presentar el mes de gener el Pla de fosses 2017-18 amb l’objectiu de portar a terme actuacions en fosses a tot el territori. Fins ara s’ha exhumat una fossa a Figuerola d’Orcau, on s’hi van trobar les restes de 17 individus, i també s’han fet treballs de recollida de restes òssies en superfície a les Terres de l’Ebre, al Priorat, al Pallars Jussà i a la Noguera que corresponen a un mínim de 30 persones.
 
Al Priorat, a les Terres de l’Ebre, a la Noguera i Osona s’han fet treballs de localització de noves fosses que han permès afegir 129 fosses noves al mapa. El mapa de fosses compta ara amb 503 fosses comunes, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables.
 
El Pla de fosses complementa el Programa d’Identificació Genètica, ja que permet recuperar les restes òssies de persones desaparegudes, analitzar-les i encreuar-les amb les dades genètiques dels familiars de persones desaparegudes.

El conseller Romeva i els alcaldes d’El Bruc i Súria, en l’acte de signatura del conveni sobre la fossa de Can Maçana (foto: Generalitat de Catalunya)
El conseller Romeva i els alcaldes d’El Bruc i Súria, en l’acte de signatura del conveni sobre la fossa de Can Maçana (foto: Generalitat de Catalunya)

Versió per imprimir Enviar a un amic