La Tribuna d'Arqueologia de la Generalitat destaca l'interès i la implicació social de la Campanya d'Excavacions Arqueològiques de Súria

Última revisió 09-12-2019 13:14
09/12/2019

L'experiència de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques de Súria va centrar la darrera sessió de la Tribuna d’Arqueologia del departament de Cultura de la Generalitat, celebrada a Barcelona. L’acte va servir per destacar l’interès d’aquesta iniciativa pel potencial del jaciment medieval de les Guixeres i per haver fet partícips de la recuperació del patrimoni a joves estudiants de la vila i altres persones interessades.

La Campanya d’Excavacions Arqueològiques és una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, amb la participació de l’Institut Mig-Món i diferents entitats, la col·laboració de la família propietària dels terrenys i el suport del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat.

L’objectiu de l’acte de la Tribuna d’Arqueologia de la Generalitat era donar a conèixer els resultats de les quinze edicions de la Campanya, especialment de les intervencions que s’han portat a terme a l’Espai Patrimonial de les Guixeres. També s’hi va fer referència a les primeres edicions de la Campanya, que van estar centrades en Cal Banyes i el Mas Garrigosa, a la zona del Samuntà.

La conferència va anar a càrrec de l’arqueòloga Cristina Belmonte, codirectora dels treballs de les darreres edicions de la Campanya a les Guixeres. Belmonte va parlar sobre les actuacions realitzades a les restes de l’antiga església preromànica de Sant Pere del Puig i de la torre del Puig de Sant Pere, un conjunt patrimonial que amb el pas dels anys s’ha convertit en “una gran excavació”.

Segons l’arqueòloga bagenca, tot sembla indicar que la zona de les Guixeres va acollir el primer nucli urbà de Súria en l’època medieval, amb un poblament estable que es dedicava a l’explotació del guix. Un dels temes que a hores d’ara roman obert és la funció de les estructures descobertes al Puig de Sant Pere, ja que fan pensar en l’existència d’una construcció de notable alçada, avui desapareguda.

Cristina Belmonte va remarcar que la Campanya d’Excavacions Arqueològiques s’ha convertit en “un projecte de poble” que ha permès “socialitzar el patrimoni d’una manera molt important” i apropar l’arqueologia als joves de la vila. L’arqueòloga bagenca també va agrair el suport de l’Ajuntament i de totes les persones i entitats que ho han fet possible.

La presentació de l’acte va anar a càrrec de l’arqueòleg, historiador i professor universitari Josep Maria Vila, que va descriure l’experiència de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques de Súria com “una lliçó d’arqueologia i d’humanitat”. Segons Josep Maria Vila, el jaciment de les Guixeres no es pot considerar “ni senzill ni petit”, a la vista de les troballes d’aquests darrers anys.

En el transcurs de l’acte de la Tribuna d’Arqueologia, el regidor de Cultura, Miquel Soliva, va destacar i agrair “l’empenta” dels joves, dels arqueòlegs i de totes les persones que participen en la Campanya. També hi eren presents altres persones de Súria, així com l’arqueòloga Roser Arcos, codirectora de les darreres edicions, i altres arqueòlegs i experts.

L’acte va tenir lloc a la seu del departament de Cultura de la Generalitat i va ser retransmès en directe a través d’internet.

L'arqueòloga Cristina Belmonte, durant la conferència celebrada a la Tribuna d'Arqueologia de la Generalitat sobre la Campanya d'Excavacions Arqueològiques a les Guixeres, al costat del presentador de l'acte, Josep Maria Vila.
L'arqueòloga Cristina Belmonte, durant la conferència celebrada a la Tribuna d'Arqueologia de la Generalitat sobre la Campanya d'Excavacions Arqueològiques a les Guixeres, al costat del presentador de l'acte, Josep Maria Vila.
Autor: Servei de comunicació de l'Ajuntament de Súria