La hissada de la senyera al turó de la Torre centra la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Súria

Última revisió 11-09-2019 19:34
11/09/2019

La hissada de la senyera al turó de la Torre ha estat de nou l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria, que s’ha celebrat amb la participació de nombroses persones i el protagonisme de les entitats de la vila. Els altres actes del programa commemoratiu de l’Onze de Setembre, que es va iniciar ahir dimarts, han estat la 20a Trobada de Puntaires i la inauguració de l’exposició ‘Sota les bombes. Els atacs aeris a Catalunya durant la guerra civil’.

L’acte de la Torre ha començat amb la lectura d’un manifest que enguany ha estat elaborat per l’Agrupació Sardanista-Bastoners de Súria. En el seu redactat es destaca “el significat profund” de la Diada i es fa un reconeixement a totes les persones i entitats que en van recuperar la celebració a Súria i l’han mantingut fins a l’actualitat com un acte de participació lliure, “sense por i amb compromís”.

El manifest acaba amb unes paraules del poeta i científic David Jou: “Per la justícia, per la llibertat, per la democràcia, per la paraula nostra i la dels altres, pels arguments i els vots a favor i en contra, pel tracte just, pel futur obert, per la pau amable. Ser-hi. Tornar a ser-hi. Insistir a ser-hi!”.

Després de la lectura del manifest, les persones assistents han cantant Els Segadors i s’ha fet una galejada mentre era hissada la senyera. Posteriorment han tingut lloc les actuacions dels Bastoners de Súria, el Tro Gros i la colla castellera Salats. L’acte ha acabat amb un esmorzar per a tothom.

Entre les persones assistents a la hissada de la senyera a la Torre es trobava l’alcalde Albert Coberó i el primer tinent d’alcalde, Pere Requena.

La sortida de la caminada al turó de la Torre ha tingut lloc pels volts de les 9.00 h des de l’Estació d’Autobusos. Prèviament, també s’hi havia fet una pedalada en bicicleta tot terreny cap a la Torre.

L’altre acte celebrat avui dimecres 11 de setembre dins del programa de la Diada a Súria ha estat la 20a Trobada de Puntaires, que ha aplegat més de dues-centes persones procedents de diverses comarques. La celebració de la Trobada de Puntaires ha estat traslladada a les Pistes de l’Escorxador a causa de la incertesa del temps.

Inauguració de l’exposició ‘Sota les bombes’ a Cal Balaguer del Porxo

El programa d’actes de la Diada a Súria va començar dimarts 10 de setembre amb la inauguració de l’exposició ‘Sota les bombes. Els atacs aeris a Catalunya durant la guerra civil’. Aquesta mostra es podrà visitar a Cal Balaguer del Porxo fins al proper 3 de novembre.

L’exposició descriu en profunditat les conseqüències dels bombardeigs que van patir nombroses ciutats i viles catalanes durant la guerra civil, posant l’èmfasi en l’impacte humà i l’esforç de les poblacions atacades per sobreviure.

L’acte va anar a càrrec dels historiadors David Íñiguez i David Gesalí, comissaris de l’exposició i especialistes en el tema. En les seves intervencions, els dos historiadors van remarcar la inhumanitat de les guerres i el menyspreu dels seus promotors pels patiments de totes les persones que són víctimes dels conflictes bèl·lics, ja sigui al front o a la rereguarda.

Els dos comissaris de la mostra també van destacar la capacitat organitzativa que van mostrar les institucions catalanes, els tècnics i la gent per desenvolupar sistemes de defensa passiva que van ser “molt efectius”.

L’exposició itinerant ‘Sota les bombes” va néixer a partir de la publicació d’un llibre que els dos historiadors van publicar a Angle Editorial amb aquest mateix títol. En la seva recerca, David Íñiguez i David Gesalí van accedir a arxius de diferents països i van comptar amb la col·laboració de l’Associació d’Aviadors de la República (Adar).

L’elaboració de la mostra ha estat produïda per la xarxa Molècula i forma part de les activitats del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (Didpatri) de la Universitat de Barcelona.

En el transcurs de la inauguració, l’alcalde Albert Coberó va explicar que la presència de l’exposició a Súria coincideix amb el 80è aniversari del final de la guerra civil, un conflicte que va marcar “el futur i el present d’aquest país”. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Miquel Soliva, va agrair al final de l’acte la presència dels dos historiadors a Súria i l’esforç divulgatiu de la mostra.

L’exposició ‘Sota les bombes. Els atacs aeris a Catalunya durant la guerra civil’ es podrà visitar fins al proper 3 de novembre a Cal Balaguer del Porxo en el següent horari:

  • Divendres, dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h.
  • Dissabtes de setembre i octubre, també de 17.00 a 20.00 h.
  • Dissabtes de novembre, també de 16.00 a 18.00 h.

Després de la inauguració de l’exposició s’havia de fer una ballada de sardanes amb la Cobla Súria a la plaça Major del Poble Vell, però aquest acte va haver de ser suspès a causa de la pluja.

El programa d’actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria ha estat organitzat per l’Ajuntament de Súria, amb la col·laboració del Tro Gros i la participació de l’Agrupació Sardanista, Casal de la Dona, colla castellera Salats i penyes ciclistes de la vila.

  • Enllaç per descarregar el manifest de la Diada Nacional de Catalunya a Súria: Enllaç

Cant d'Els Segadors durant la hissada de la senyera al turó de la Torre, dins del programa de la Diada Nacional de Catalunya a Súria.
Cant d'Els Segadors durant la hissada de la senyera al turó de la Torre, dins del programa de la Diada Nacional de Catalunya a Súria.