Àrea de Medi Ambient

Calendari de la Closcaneta

La Closcaneta és el personatge que simbolitza les iniciatives sobre medi ambient als ajuntaments de Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Castellnou de Bages i a l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Sant Martí de Torroella.
 
La publicació del calendari de la Closcaneta es va iniciar l’any 1998 per iniciativa de l’Ajuntament de Súria i es va convertir en una de les principals eines de difusió de temes mediambientals a la vila. Posteriorment, la seva distribució es va estendre als altres municipis esmentats. La seva edició compta amb la col·laboració de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i la Diputació de Barcelona.
 
Aquest any 2019, el tema central del calendari és la mobilitat sostenible. La Closcaneta hi dóna les següents recomanacions:

GENER

 • Mobilitat a peu: per recòrrer distàncies inferiors a 3 quilòmetres, el millor és moure’s a peu. És més eficient, més saludable i beneficiós per al medi ambient.

FEBRER

 • Bicicleta: per distàncies inferiors a 8 quilòmetres, la biciclecta és una bona alternativa de mobilitat, tant pel cost econòmic com pels beneficis ambientals i de salut.

MARÇ

 • Transport públic: l’autobús, el metro, el ferrocarril i el tramvia són mitjans de transport públic col·lectiu d’alta capacitat. Per això, el cost, el consum d’energia i les emissions per passatger són més baixos que els que ocasiona un vehicle privat.

ABRIL

 • Vehicle elèctric: molts pobles i ciutats tneen ja punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Aquests vehicles cada dia són més econòmics i eficients. Són silenciosos, no emeten fum, i l’electricitat que usen pot provenir de fonts renovables. A més, cada vegada poden fer més quilòmetres sense que necessitin carregar.

MAIG

 • Compartir cotxe: si es comparteix cotxe, en lloc de fer-lo servir de forma individual, es redueix la despesa econòmica. A més, també es redueix la contaminació i el soroll, i hi ha menys trànsit a les vies urbanes i interurbanes.
   

JUNY

 • Combustibles alternatius: el gasoil i la gasolina no són els únics combustibles que poden usar els vehicles. N’hi ha d’altres que redueixen la contaminació i són més econòmics. Alguns, com el biodièsel, es poden utilitzar sense haver de modificar el motor, tot i que cada dia hi ha més cotxes nous amb motors ja adaptats.

JULIOL

 • Consums i costos: Recórrer un quilòmetre en cotxe costa, aproximadament, entre 0,25 i 0,35 euros. Aquest cost s’encareix cada any per culpa de l’esgotament de les reserves de petroli del planeta. A més, cada vegada són més les ciutats que regulen la circulació de vehicles amb combustibles fóssils.

AGOST

 • Evitem la contaminació: el fum dels vehicles motoritzats és el principal responsable de la contaminació de l’aire a les ciutats, creant l’efecte hivernacle. Per neutralitzar les emissions d’un cotxe mitjà que fa de mitjana 10 quilòmetres diaris, es necessiten aproximadament trenta-tres arbres. Tenint en compte que el parc mòbil de Catalunya és d’aproximadament 3,4 milions de turismes, necessitarìem més de 100 milions d’abres per neutralitzar tot el diòxid de carboni que emeten a l’atmosfera.

SETEMBRE

 • Millora la salut: el fet de moure’s comporta molts avantatges per a la salut. No utilitzar tant el cotxe o la moto en alguns dels desplaçaments diaris, millora la forma física, la salut cardiovascular i l’estat d’ànim. A més, si transiten menys cotxes, l’ambient serà més saludable i menys contaminat.

OCTUBRE

 • Guanyem temps: Anar amb transport públic, a peu o en bicicleta sol ser l’alternativa més ràpida de moure’s, especialment en hores punta o per recórrer trajectes curts. A més, generalment s’eviten els embussos de trànsit.

NOVEMBRE

 • Cal reduir el soroll: El soroll és un agent físic desagradable i no desitjat, que pot afectar la qualitat de vida de les persones i provoca problemes de salut. Els vehicles motoritzats són els causants de bona part del soroll en pobles i ciutats. L’ús de vehicles híbrids i elèctrics, així com anar en bicicleta i a peu, permet tenir pobles i ciutats més silenciosos.

DESEMBRE

 • La ciutat amable. Disminuir la presència de cotxes en zones urbanes ha de permetre reduir la contaminació i aconseguir ciutats i pobles més amables, amb menys soroll, més espais verds i més zones de vianants. En definitiva, hem de voler ciutats que estiguin més integrades en el seu entorn i amb les persones que hi habiten.

- Versió digital del calendari de la Closcaneta per a l'any 2019: Enllaç

Cens Genètic Caní

Des del mes de juny de 2017 és obligatori que tots els propietaris de gossos i gosses del municipi tinguin els seus animals censats genèticament i inscrits correctament en el cens municipal de l’Ajuntament.
 
COM S'HA DE FER?

 • Anar a un veterinari acreditat per fer-li l’extracció de sang. Si el gos no té xip, caldrà que prèviament el veterinari l’hi col·loqui. Des de l’1 de juny de 2017 aquest servei ja no el paga l’Ajuntament.
 • Censar l’animal al cens municipal de l’Ajuntament. Amb la documentació que el veterinari hagi lliurat,  cal censar l’animal al cens municipal. Es pot realitzar directament a l’Ajuntament o a través d’un veterinari autoritzat. Si l’animal ja estava censat prèviament i només calia l’analítica per la determinació de l’ADN, no caldrà fer aquest pas.
 • Recollida de la xapa de l’animal. Al cap d’un mes de la data de l’extracció, es podrà passar per l’Ajuntament a recollir la xapa identificadora de l’animal. Aquesta xapa incorpora el telèfon del propietari perquè qualsevol persona pugui localitzar el propietari ràpidament, en cas de pèrdua del gos. Sempre s’haurà de dur la xapa al damunt per acreditar que l’animal està donat d’alta al cens genètic caní.

 
VETERINARIS ACREDITATS

 • Centre Veterinari Súria. Carrer Ignasi Abadal, número 20, baixos (Súria). Telèfons: 93.868.20.24 / 687.56.96.22. Adreça electrònica: mamolnerbadia@gmail.com.
 • La Mascota Centre Veterinari. Carrer Ernest Solvay, 4 (Súria). Telèfons: 93.868.23.05 / 629.15.21.15. Adreça electrònica: lamascotacvsuria@gmail.com.
 • Centre Veterinari Setelsis. Carrer Nou, número 7, baixos (Cardona). Telèfon: 93.869.11.99. Adreça electrònica: setelsis@yahoo.es.

Si un veterinari vol formar part del grup de veterinaris acreditats per poder fer les extraccions de sang i  els tràmits per al cens genètic caní haurà de contactar amb la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener per realitzar la sol·licitud. L’acreditació és gratuïta i consisteix en una formació i lliurament de material. Les dades de contacte són les següents:

- Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. Passeig Gallifa, número 1, segona planta (Sant Joan de Vilatorrada). Telèfon: 93.876.78.12.

Consell Municipal de Medi Ambient

El Consell Municipal de Medi Ambient és un òrgan consultiu i de participació que pretén aplegar totes les persones i entitats que treballen des de diferents àmbits en la preservació i millora del medi ambient, recollint les experiències desenvolupades a Súria al llarg de molts anys des de diferents àmbits.

La seva constitució va tenir lloc el desembre de 2011, amb la participació de representants d’entitats, centres escolars, grups polítics i persones a títol individual.

Els objectius del Consell de Medi Ambient són, entre d’altres, els següents:

 • Mantenir un espai d’informació, col·laboració, comunicació, coordinació, estudi i debat entre l’administració local i el conjunt d’entitats i persones interessades del poble.
 • Possibilitar que les línies d’actuació de l’Ajuntament comptin amb la consulta i l’opinió dels sectors implicats.
 • Vetllar per la conservació, protecció i millora del medi ambient i de l’entorn.
 • Vetllar per la reducció, reutilització i reciclatge de residus.
 • Fomentar noves actituds i hàbits sostenibles mitjançant campanyes de sensibilització.
 • Afavorir que la política mediambiental de l’Ajuntament s’adeqüi als interessos dels ciutadans i ciutadanes de la vila.

L’òrgan de govern del Consell és un plenari que es reuneix amb una periodicitat mínima de sis mesos. La seva estructura es completa amb diferents comissions de treball. Actualment, el Consell de Medi Ambient compta amb quatre comissions de treball:

 • Comissió d’Escoles Verdes.
 • Comissió d’energia.
 • Comissió d’aigua i medi natural.
 • Comissió de residus i via pública.

Deixalleria Mòbil

La Deixalleria Mòbil és un servei impulsat pel Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, en el qual participa l’Ajuntament de Súria. El seu objectiu és apropar el servei a tots els ciutadans i ciutadanes de la comarca.

S’hi poden portar els següents tipus de residus: ferralla i electrodomèstics de petit format, bateries, cables elèctrics, bombetes de baix consum, fluorescents, oli vegetal, piles, radiografies, fitosanitaris, roba, tòners, coles i dissolvents, pintures i vernissos, esprais, càpsules de cafè, CD o DVD, productes perillosos domèstics i oli mineral.

CALENDARI DE VISITES DURANT L'ANY 2019

GENER

 • Dissabte 5 de gener. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 9 de gener. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 19 de gener. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • Dimecres 23 de gener. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

FEBRER

 • Dissabte 2 de febrer. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 13 de febrer. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 16 de febrer. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 27 de febrer. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

MARÇ

 • Dissabte 2 de març. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 13 de març. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 16 de març. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 27 de març. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

ABRIL

 • Dissabte 6 d’abril. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 10 d’abril. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 20 d’abril. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 24 d’abril. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

MAIG

 • Dissabte 4 de maig. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 8 de maig. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 18 de maig. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 22 de maig. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

JUNY

 • Dissabte 1 de juny. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 12 de juny. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 15 de juny. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

JULIOL

 • Dissabte 6 de juliol. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dissabte 20 de juliol. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

AGOST

 • Dissabte 3 d’agost. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dissabte 17 d’agost. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

SETEMBRE

 • Dissabte 7 de setembre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dissabte 21 de setembre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 25 de setembre. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

OCTUBRE

 • Dissabte 5 d’octubre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 9 d’octubre. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 19 d’octubre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 23 d’octubre. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

NOVEMBRE

 • Dissabte 2 de novembre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 13 de novembre. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 16 de novembre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 27 de novembre. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

DESEMBRE

 • Dissabte 7 de desembre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

 • Dimecres 11 de desembre. Horari: de 16.15 a 17.15 h. Lloc: al costat de les escoles Francesc Macià i Fedac.

 • Dissabte 21 de desembre. Horari: de 8.30 a 10.00 h. Lloc: plaça de Sant Joan.

Els dies festius no hi haurà servei.

- Versió digital del calendari de visites de la deixalleria mòbil durant l'any 2019: Enllaç


CAMPANYA PER FOMENTAR L'ÚS DE LES DEIXALLERIES

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament porta a terme una campanya de descomptes comercials per a les persones usuàries de la Deixalleria Municipal i de la Deixalleria Mòbil, amb la col·laboració de la Unió de Botiguers de Súria i la Diputació de Barcelona.

Les persones que s’hi vulguin acollir han de demanar la tarja de la campanya a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) o a la deixalleria municipal, en horari d’atenció al públic.

Per cada aportació a les deixalleries fixa o mòbil, es posarà un segell a la tarja. Els esmentats descomptes podran ser de 25 o 15 euros en funció de la quantitat i tipologia dels residus aportats.

Els esmentats descomptes s’obtindran quan hi hagi 12 o 6 segells, respectivament. Només es podrà gaudir d’una de les dues bonificacions per cada unitat familiar que sigui titular de la taxa d’escombraries.

Deixalleria Municipal

La Deixalleria Municipal recull tots aquells materials que cal reciclar, inclosos els residus especials i perillosos que no són aptes per als contenidors de recollida selectiva ubicats als diferents barris de la vila.

És ubicada al barri de Fusteret (final del trencall de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, accedint des de la carretera Súria-Manresa).

- Horari d’obertura:

 • Dimarts, dijous, dissabte i diumenge: d’11.00 a 14.00 h.
 • Dimecres i divendres: de 16.00 a 19.00 h.
 • Festius tancat, tret dels diumenges.

- Adreça: barri de Fusteret. 08260-Súria.

- Plànol d'ubicació: Enllaç


CAMPANYA PER FOMENTAR L'ÚS DE LES DEIXALLERIES

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament porta a terme una campanya de descomptes comercials per a les persones usuàries de la Deixalleria Municipal i de la Deixalleria Mòbil, amb la col·laboració de la Unió de Botiguers de Súria i la Diputació de Barcelona.

Les persones que s’hi vulguin acollir han de demanar la tarja de la campanya a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) o a la deixalleria municipal, en horari d’atenció al públic.

Per cada aportació a les deixalleries fixa o mòbil, es posarà un segell a la tarja. Els esmentats descomptes podran ser de 25 o 15 euros en funció de la quantitat i tipologia dels residus aportats.

Els esmentats descomptes s’obtindran quan hi hagi 12 o 6 segells, respectivament. Només es podrà gaudir d’una de les dues bonificacions per cada unitat familiar que sigui titular de la taxa d’escombraries.

Informacio sobre consum energètic dels equipaments municipals

L’Ajuntament de Súria fa pública la informació sobre els consums energètics dels equipaments municipals a través del web Suriamediambient, de l’àrea de Medi Ambient.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és oferir una informació clara i transparent sobre aquest tema als usuaris dels equipaments municipals i a la ciutadania en general.

Les dades poden ser descarregades en format editable i permeten veure’n l’evolució mensual i anual des de l’any 2014, ja sigui globalment o desglossada per a cada equipament municipal. El sistema també permet separar les dades sobre consum d’electricitat i de gas.

Aquest apartat sobre consums energètics va ser una iniciativa sorgida del Consell Municipal de Medi Ambient, i va comptar amb el suport de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament, la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i la Diputació de Barcelona.

- Enllaç: http://www.suriamediambient.cat/consums-energetics/

Mercat Súriatrastos

Súriatrastos és un mercat mensual d’intercanvi i venda d’objectes de segona mà. Pot participar-hi qualsevol persona que hi vulgui portar els seus objectes (llibres, CD, roba, sabates, objectes de decoració, joguines, mobles, etc.) per tal de bescanviar-los per altres objectes o bé vendre’ls de segona mà.

Es tracta de donar un nou ús a objectes que poden ser aprofitats per algú altre i així evitar generar residus i, a la vegada, reduir productes d’ús escàs. És divertit, engrescador i ajuda a fer una societat més sostenible.

No s’hi permeten ni saldos ni ofertes, així com tampoc productes alimentaris ni animals.

CALENDARI DE CELEBRACIÓ PER A L'ANY 2019

 • Dissabte 19 de gener. 
 • Dissabte 16 de febrer.
 • Dissabte 16 de març.
 • Dissabte 20 d’abril.
 • Dissabte 18 de maig.
 • Dissabte 15 de juny.
 • Dissabte 20 de juliol. 
 • Dissabte 21 de setembre. 
 • Dissabte 19 d’octubre.
 • Dissabte 16 de novembre.
 • Dissabte 21 de desembre.

- Lloc de celebració: plaça de la Serradora.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

- Horari: de 9.30 a 13.30 h.

- Inscripcions: des del dia 1 de cada mes fins al dimecres abans de cada mercat. Cal trucar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament de Súria (telèfon 93.868.28.00) o enviar un missatge a l’adreça suria@suria.cat, indicant dades personals (nom, cognoms, DNI i població) i tipus d’articles.

- Normativa del mercat Súriatrastos: Enllaç

- Versió digital del calendari del mercat Súriatrastos per a l'any 2019: Enllaç

Millora ambiental del riu Cardener

L’Ajuntament de Súria va promoure entre els anys 2017-19 un pla d'actuacions per millorar l’estat ambiental de la llera del riu Cardener al seu pas pel municipi, seguint els objectius de la Regidoria de Medi Ambient de millorar els espais fluvials del poble (rius i rieres).

L’àmbit d’actuació d’aquest pla va ser la llera del riu Cardener al seu pas pel municipi de Súria, des de Cal Jover (límit amb el municipi de Navàs), fins a la zona dels Horts de La Pobla (pròxim al límit amb Callús).

Els seus objectius principals van ser:

 • Conservar i millorar l’estat ecològic del riu Cardener al seu pas pel municipi de Súria.
 •  Apropar de nou el riu als ciutadans de la vila, tant visualment com pel que fa al seu accés, a través del passeig del Riu que recorre tot l’àmbit i segueix fins el Pla de les Hortes i el bosc del Pla de Reguant.
 • Millorar l’estat de conservació de la llera del riu Cardener i eliminar obstruccions per tal de garantir la seguretat hidràulica i reduir el risc d’inundació.

Els treballs generals realitzats van ser:

 • Eliminació de la canya no autòctona (Arundo donax).
 • Retirada d’altres espècies al·lòctones i ruderals (bardisses) i arbres morts o caiguts.
 • Tala i retirada d’arbres en els punts on era necessària una aclarida selectiva per millorar la qualitat del bosc de ribera.

Neteja viària

La neteja viària de Súria és un servei que l’Ajuntament té delegat a la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. És prestat en règim de concessió per l’empresa CESPA Servicios Urbanos.

Dues persones s’encarreguen de netejar carrers, places i altres espais públics, amb el reforç d’una màquina d’escombrar per a la neteja de vorals i un camionet amb una altra persona que realitza tasques de recollida de voluminosos i neteges d’espais propers al nucli urbà.

Durant l’any, puntualment i per esdeveniments programats o si la necessitat ho requereix, es fan reforços de neteja extraordinaris.

El servei de neteja manual i mecànica passa pels barris de la vila d’acord amb un calendari que s’estableix en funció de les necessitats estimades de cada zona a partir de la densitat de població i el grau d’utilització de la via pública.

Per aquest motiu, el centre urbà és netejat diàriament de dilluns a dissabte.

La gran majoria de barris són netejats un o dos cops per setmana a nivell global, atenent al fet que alguns carrers poden requerir d’una major o menor periodicitat.  

CALENDARI DE LA NETEJA MANUAL A LA VIA PÚBLICA

Aquest calendari és orientatiu i pot patir alteracions a conseqüència de les festes intersetmanals, les inclemències del temps o altres causes.

 • De dilluns a dissabte: centre urbà, El Rastells.

 • Dilluns i dijous: Salipota.

 • Dimarts i divendres: Santa Maria, Bellavista, sector carrer Sant Antoni Maria Claret.

 • Dimecres i dissabte: Poble Vell, Sant Jaume.

 • Dissabte: Joncarets, sector carretera de Manresa.

 • Periodicitat quinzenal: Fusteret i Cal Trist.

- Itineraris de la neteja manual a la via pública: Enllaç

Programes

COLÒNIES DE GATS EN L'ÀMBIT URBÀ

L’Ajuntament de Súria, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, impulsa diferents accions per millorar la convivència entre els gats urbans i la ciutadania.

Es tracta d’un programa per a la creació de colònies de gats controlades, que ofereixen un seguit d’avantatges per assolir aquest objectiu.

Els gats de carrer, per la seva forma de vida i l’entorn que ocupen, tenen unes característiques peculiars, però la seva presència no està absenta de problemes i generen uns inconvenients que cal minimitzar.

Els animals que formen part de les colònies han superat un control sanitari i, per tant, són individus sans, esterilitzats quirúrgicament amb la finalitat de mantenir una població estable i evitar els problemes associats al zel, com ara les baralles entre mascles, el marcatge territorial o els miols de reclam. També es marquen per tal de poder-los identificar.

Aquestes accions són dutes a terme per veterinaris, que garanteixen la qualitat assistencial.

A més, els gats reben una alimentació equilibrada amb pinso, la qual cosa contribueix a millorar les seves condicions físiques i a evitar la presència d’aliment orgànic indesitjable a la via pública.

Cal remarcar que els gats que formen colònies reben una atenció continuada generalment per part de voluntaris i voluntàries, que s’encarreguen de mantenir-los, amb la col·laboració de personal tècnic municipal.

Aquest conjunt volen garantir que els gats integrats en colònies controlades són animals que es troben en un bon estat sanitari per motius de salut pública.

Per col·laborar-hi com a voluntari o voluntària, cal comunicar-ho a l’OAC (planta baixa de la Casa de la Vila) en hores d’atenció al públic, ja sigui presencialment o trucant al telèfon 93.868.28.00. També es pot enviar un missatge a l’adreça electrònica suria@suria.cat.


PROGRAMA ESCOLES VERDES

El programa Escoles Verdes es desenvolupa a Súria des del curs 2004-05 per iniciativa de les escoles Francesc Macià, Mare de Déu de Montserrat i Fedac, amb el suport de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament.

El seu objectiu és estendre entre els escolars la cultura de la sostenibilitat, el reciclatge i el respecte al medi ambient.

En el conjunt de Catalunya, el programa Escoles Verdes és impulsat per la Generalitat i dóna compliment a les actuacions previstes a l’Agenda 21 per fomentar el desenvolupament sostenible.

Les escoles surienques van obtenir l’any 2009 el premi Escoles Verdes, atorgat per la Generalitat dins dels Premis Medi Ambient per l’actuació ’L’Energia que mou Súria’, en la qual van participar els tres centres escolars amb el suport de l’Ajuntament.

- Més informació sobre el programa Escoles Verdes: http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/educacio_i_sostenibilitat/educacio_per_a_la_sostenibilitat/escoles_verdes

- Web del programa Escoles Verdes a les comarques de Barcelona: https://escolesverdesbarcelonacomarques.ning.com/

Punt de recàrrega de vehicles elèctrics

Súria disposa d'un punt de recàrrega de vehicles elèctrics que és ubicat al carrer Ignasi Abadal, al davant del Pavelló Municipal d’Esports.

Aquest nou servei forma part de les iniciatives promogudes des del Consell Municipal de Medi Ambient per tal d’avançar cap a la transició energètica i promoure la mobilitat sostenible.

La capacitat de la instal·lació permet completar la càrrega d’un vehicle en un termini màxim aproximat de dues a quatre hores, en funció de les característiques tècniques del model. El servei permet la càrrega simultània i completa de dos vehicles elèctrics.  

La recàrrega pot ser activada amb qualsevol targeta habilitada per la recàrrega de vehicles elèctrics que s’utilitzi en altres municipis. Els usuaris que ho necessitin també poden recollir una targeta a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), a la planta baixa de la Casa de la Vila, en horari d’atenció al públic.

La posada en marxa d'aquest punt de recàrrega de vehicles elèctrics va ser possible per l'aplicació de l’acord marc de mobilitat sostenible de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i amb el suport de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament i la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

Recollida porta a porta

L’Ajuntament ha fet diferents sessions informatives sobre el sistema de recollida porta a porta, que properament s’implantarà a la vila. Aquestes sessions van estar adreçades al veïnat dels barris, masies i nuclis disseminats, i als comerciants, empresaris i hortolans.

A continuació s’inclouen els principals dubtes plantejats durant aquestes sessions, amb respostes que també es poden trobar al web www.suriamediambient.cat.

- Són pocs, tres dies a la setmana, per recollir els residus orgànics? L’empresa que va fer el projecte del porta a porta a Súria va proposar aquesta freqüència de recollida perquè en altres municipis la mitjana de vegades que una família treu els residus orgànics és d’1,7 cops per setmana. Malgrat això, si a Súria es veu que aquesta freqüència de recollida és insuficient, es valorarà l’opció d’ampliar-la a quatre cops per setmana durant els mesos d’estiu.

- Serà un problema la pudor dels residus orgànics a casa? Segons el calendari inicial, els residus orgànics seran recollits els dimecres, divendres i diumenges. Amb aquesta freqüència de recollida es vol minimitzar el tema de les possibles males olors als domicilis, tenint en compte que els dilluns no és un dia habitual de compra de peix. El ritme de putrefacció d’altres aliments és més lent que el del peix, i per tant no s’haurien de generar tantes males olors. Si s’utilitza el cubell reixat que es donarà i la bossa compostable, encara es retarda molt més l’inici de les pudors. Malgrat això, si alguna persona ha cuinat algun tipus d’aliment que provoca molta pudor o té una gran quantitat de residus orgànics que no pot guardar més, es podrà utilitzar l’àrea d’emergència per llençar aquest tipus de residus.

- On estarà ubicada l’àrea d’emergència? Al costat de la Deixalleria Municipal. L’àrea d’emergència es podrà fer servir tots els dies de la setmana i a qualsevol hora del dia i de la nit.

- Què passa si tenim dubtes sobre la classificació d’alguns residus? Abans de la posada en marxa del sistema porta a porta, es farà una campanya informativa que arribarà a totes les llars de la vila. Es repartirà un fulletó explicatiu sobre la tipologia dels residus que han d’anar a cada fracció. L’Ajuntament també disposarà d’un telèfon d’informació ambiental per resoldre qualsevol dubte.

- S’abaixarà la taxa d’escombraries? La implantació del sistema porta a porta no farà pujar la taxa d’escombraries. Probablement serà difícil abaixar-la per raons que afecten tots els municipis catalans, i en especial els del Bages. L’any 2018 s’incrementarà el cànon que la Generalitat cobra a tots els ajuntaments com a penalització pels residus que no han estat seleccionats correctament, i que generalment van als contenidors de rebuig. A més, a la nostra comarca haurem de pagar un nou cost afegit perquè els residus de rebuig s’hauran de traslladar al Vallès Occidental per l’aplicació de noves normatives d’obligat compliment.

- Com es farà la recollida als horts? L’Ajuntament instal·larà compostadors per tal que els hortolans hi puguin llençar les restes orgàniques. Pel que fa a les restes inorgàniques generades per l’activitat als horts (plàstics, cartrons, etcètera), hauran de seguir el circuit domèstic de recollida, portar-los a l’àrea d’emergència o a la Deixalleria Municipal.

- Com funcionarà la recollida de residus per a les masies? Hi haurà una àrea d’aportació de residus a prop del camp de tir de la Vall Seca per tal que les persones residents a les masies de la zona hi puguin portar els residus separats selectivament. Pel que fa a les masies d’altres sectors del municipi, es parlarà cas per cas per acordar el punt de deposició de les deixalles.

Recollida de voluminosos i residus de poda vegetal

L’Ajuntament de Súria, mitjançant la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, ofereix un servei gratuït de recollida de voluminosos i de residus de poda vegetal, porta a porta, amb una periodicitat quinzenal.

Es pot contactar per telèfon o adreçar-se personalment a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), on es demanarà nom, adreça i telèfon de contacte. Des de l’OAC s’indicarà el dia i hora en què s’hauran de dipositar els voluminosos o els residus de poda vegetal a la via pública.

En el cas dels voluminosos, cal especificar els mobles que s’han de recollir. Pel que fa als residus de poda vegetal, han d’estar dipositats en una bossa especial (big bag) que s’ha de sol·licitar prèviament a l’Ajuntament, si el vostre lloc de residència és a la zona centre, o a les associacions de veïns, si el vostre lloc de residència és als barris.

CALENDARI DE RECOLLIDA PER A L'ANY 2019

GENER

 • Dimarts 8 de gener.
 • Dimarts 22 de gener.

FEBRER

 • Dimarts 5 de febrer.
 • Dimarts 19 de febrer.

MARÇ

 • Dimarts 5 de març.
 • Dimarts 19 de març.

ABRIL

 • Dimarts 2 d’abril.
 • Dimarts 16 d’abril.

MAIG

 • Dimarts 7 de maig.
 • Dimarts 21 de maig.

JUNY

 • Dimarts 4 de juny.
 • Dimarts 18 de juny.

JULIOL

 • Dimarts 2 de juliol.
 • Dimarts 16 de juliol.

AGOST

 • Dimarts 6 d’agost.
 • Dimarts 20 d’agost.

SETEMBRE

 • Dimarts 3 de setembre.
 • Dimarts 17 de setembre.

OCTUBRE

 • Dimarts 1 d’octubre.
 • Dimarts 15 d’octubre.

NOVEMBRE

 • Dimarts 5 de novembre.
 • Dimarts 19 de novembre.

DESEMBRE

 • Dimarts 3 de desembre.
 • Dimarts 17 de desembre.

Cal sol·licitar-ho una setmana abans del dia de recollida, trucant al 93.868.28.00 o, presencialment, a l’OAC (planta baixa de la Casa de la Vila) en horari d’atenció al públic.

- Versió digital del calendari de recollida de voluminosos i residus de poda vegetal durant l'any 2019: Enllaç

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

L’Ajuntament de Súria intenta transmetre els valors de la mobilitat segura i sostenible a través de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que s’adreça especialment als escolars de la vila.

L’organització de la Setmana és a càrrec de les àrees de Medi Ambient i de Via Pública i Seguretat Ciutadana.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura compta amb el suport dels centres escolars i de diferents entitats i organismes de la vila, com el Consell Municipal de la Gent Gran.

Una de les accions més representatives de la Setmana de la Mobilitat és la campanya ’A l’escola hi vaig a peu’, que pretén promoure els desplaçaments a peu cap als centres escolars.

En el marc de la Setmana, la Policial Local també porta a terme xerrades de seguretat vial a les escoles i coordina el desenvolupament d’accions participatives a diferents espais urbans, com la presència del Parc Mòbil del Servei Català de Trànsit.

Xarxa de Voluntariat Ambiental

La Xarxa de Voluntariat Ambiental és una iniciativa del Consell Municipal de Medi Ambient i l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament. El seu objectiu és que totes les persones i entitats interessades puguin col·laborar en iniciatives de promoció de la sostenibilitat i de protecció i preservació de l’entorn natural.

L’objectiu principal de la Xarxa de Voluntariat Ambiental és estendre la consciència social i el compromís ambiental entre el major nombre possible de persones per tirar endavant accions de manteniment i millora del medi ambient a la vila.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 05-09-2019 17:35